شنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۰
رودخانه‌ها، ظرفیت مغفول تولید برق در گلستان
رودخانه‌ها، ظرفیت مغفول تولید برق در گلستان

ساخت نیروگاه‌ برق‌آبی با استفاده از آب سد و رودخانه‌ها، یکی از ظرفیت‌های بکر سرمایه‌گذاری در تولید برق و عبور از بحران کمبود این انرژی در گلستان به شمار می‌رود که دولت سیزدهم با فراهم‌کردن زمینه جذب مشارکت سرمایه‌گذاران مصمم است روزهای اوج مصرف برق ساکنان این استان به خصوص در تابستان بدون خاموشی سپری شود.

 

به گزارش اقتصادما به نقل از ایرنا، تولید انرژی برق‌ از آب نیاز به بسترهایی از جمله ایجاد کانال‌ها و خطوط لوله پایاب سدها، خطوط انتقال آب شرب، شبکه کانال‌های آبیاری و زهکشی و ظرفیت مسیر رودخانه ها به صورت جریانی دارد که در گلستان بخش زیادی از این زیرساخت‌ها در دسترس بوده و استفاده بیشتر از آن به برنامه‌ریزی و جذب سرمایه‌گذار برای تولید برق احتیاج دارد.

یک کارشناس حوزه آب گلستان گفت: جریان داشتن رودخانه‌های پرآب و دایمی دارای ظرفیت ارتفاعی چند هزاری متری و در نتیجه شیب مناسب، یکی از ظرفیت‌های مهم سرمایه‌گذاری درایجاد نیروگاه‌های برق‌آبی است.

سیدمحسن حسینی افزود: ظرفیت مطالعه و سرمایه‌گذاری ایجاد نیروگاه‌های برق‌آبی در حوضه گرگانرود شامل زیرحوضه‌های «ساری‌سو، زاو، آجی‌سو، دوغ، اوغان، قلی‌تپه، نرماب، چهل‌چای، خرمارود، قوری‌چای، سیاه‌جوی، زرین‌گل، کبودوال، محمدآباد، جعفرآباد و قرن‌آباد» و حوضه آبریز «قره‌سو» شامل زیرحوضه‌های «گرمابدشت، نومل، باغ گلبن، زیارت، طول‌چشمه، توشن، انجیراب، شصت‌کلا، کفشگیری، نوچمن، شموشک، نامن، میاندره، ایلوار، بالاجاده، پلنگ‌کرس، غازمحله و زواردشت» وجود دارد.

وی ادامه داد: شرق خلیج گرگان شامل زیرحوضه‌های «سرکلاته (کارکنده)، باغو، سرمحله، کوه صحرا، گز، وطنا، مزنگ و نوکنده، حوضه آبریز «نکارود علیا» شامل سرشاخه های چهارباغ، شاهکوه، رینو، باریک آب، ترودبار، پایین رودبارو گلدین دره» و زیر حوضه‌های حوضه آبریز«اترک سفلی» از دیگر ظرفیت‌های بالقوه ایجاد نیروگاه‌های برق‌آبی کوچک بر روی رودخانه‌های استان است.

وی وجود ۱۴ سد بزرگ مخزنی شامل کوثر، شهید چمران، بوستان، گلستان، شهید ایمری، شهید قربانی، نگارستان، وشمگیر، شهید دستغیب، کرند، دانشمند، اینچه برون، تالاب سدآلماگل و تالاب سد آلاگل و سدهای تنظیمی لاستیکی در مسیر گرگان‌رود را از دیگر ظرفیت‌های ایجاد نیروگاه‌های برق آبی در استان برشمرد و افزود: سدهای در دست ساخت نرماب مینودشت و آقدکش در آق قلا، سدهای در دست مطالعه «قره‌چای» رامیان و «شصت‌کلاته» گرگان نیز از ظرفیت سرمایه‌گذاری برای تولید برق برخوردارند.

حسینی وجود تاسیسات متعدد تامین و انتقال آب آشامیدنی و قرار گرفتن ۱۱۰ کیلومتر از سواحل دریای خزر در این استان و انرژی‌های نهفته در امواج آن را از دیگر ظرفیت‌های بالقوه ایجاد نیروگاه‌های جدید برق‌آبی کوچک در گلستان معرفی کرد.

کارشناس حوزه آب در گلستان گفت: حدود۱۰۰ نقطه دارای ایجاد ظرفیت ساخت نیروگاه‌ برق‌آبی متوسط و کوچک در استان وجود دارد که با برنامه‌ریزی و جذب سرمایه‌گذار می‌توان ظرفیتی بیش از هزار مگاوات برق برای استان ایجاد کرد.

مسوول طرح مطالعه ایجاد نیروگاه برق آبی (شرکت سازه آب) گلستان در نشست اخیر شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان گفت: براساس مطالعه انجام شده در حدود ۷۵ نقطه استان، امکان سرمایه‌گذاری برای ایجاد نیروگاه برق‌آبی با تولید ۵۰ مگاوات وجود دارد.

محسن لشکربلوک افزود: برای ایجاد نیروگاه برق‌آبی بر روی رودخانه‌های استان به شیب به ۱۲ درصد و اختلاف ارتفاع بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ متر نیاز است.

استاندار گلستان نیز از مسوولان شرکت آب منطقه‌ای استان خواست طرح جذب مشارکت سرمایه‌گذاران با اولویت بومی برای عملیاتی شدن ایجاد نیروگاه‌های برق‌آبی در استان، ظرف یک ماه آینده فراهم شود.

علی‌محمد زنگانه افزود: صرفه جویی در مصرف سوخت‌های فسیلی، کمک به حفظ محیط زیست با توجه به انتشار نزدیک به صفر آلاینده‌ها و گازهای گلخانه‌ای، تولید برق پاک و سازگار با محیط زیست منطبق با معاهده کاهش گاز کیوتو (به ازای هر مگاوات ظرفیت، حدود چهار تن گاز محتوی کربن در محیط کاهش می‌یابد)، کاهش چشمگیر مصرف آب، حذف هزینه‌های سوخت و رقابت‌پذیرشدن هزینه تمام شده برق، تنوع بخشی به منابع انرژی از طریق استفاده از سایر ظرفیت‌ها برای افزایش تولید برق، جبران محدودیت ظرفیت تولید گاز طبیعی، حذف تلفات برق و سرمایه‌گذاری در ایجاد خطوط انتقال از جمله مزایای سرمایه‌گذاری در استفاده از نیروگاه‌های برق‌آبی در گلستان است.

در حال حاضر طبق گزارش مسوولان توزیع برق در گلستان، ظرفیت تولید برق این استان ۹۰۰ کیلو وات است و حدود ۶۰۰ کیلو وات کمبود برق موردنیاز استان از طریق استان‌های مازندران، سمنان، خراسان شمالی تامین می‌شود.

اشتراک گذاری:

تبلیغات شما با ما

0996-6264416