به گزارش اقتصاد ما به نقل از خبرگزاری فرانسه ، شرکت کنندگان در نشست سالانه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی اعلام کردند جنگ میان اسرائیل و حماس علاوه بر تلفات انسانی آن ، بر اقتصاد جهان نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت. آن هم درست در زمانی که رشد اقتصادی جهان به کمترین میزان خود از چندین دهه پیش تاکنون رسیده است.
جنگ در خاورمیانه که با حمله خونین حماس به اسرائیل در آخر هفته آغاز شد و هزاران کشته و نزدیک به 150 گروگان در پی داشته است ، در نشستهای سالانه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی نیز به موضوع نگرانی جدی تبدیل شده است. آنهم در زمانی که اقتصاد جهانی شکننده است.
کریستالینا جورجیوا، مدیر کل صندوق بینالمللی پول ، روز پنجشنبه گفت، این جنگ ابری جدید در افقی نه چندان درخشان برای اقتصاد جهانی به وجود آورده است. وی افزود دیدن کشته شدن غیرنظامیان بی گناه دلخراش است.
نشست های سالانه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی از روز دوشنبه این در مراکش(مغرب) برگزار می شود که برای اولین بار برای یک کشور عربی از سال 2003 و برای نخستین بار در یک کشور آفریقایی از 50 سال پیش تاکنون است.
در اسرائیل، بیش از 1300 نفر در مرگبارترین حمله از زمان تأسیس اسرائیل در 75 سال پیش کشته شدند. به گفته مقامات محلی، حملات تلافی جویانه اسرائیل با هدف قرار دادن مواضع حماس، بیش از 1350 نفر را در غزه کشته است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که اجساد 1500 جنگجوی حماس را پیدا کرده است. به گفته دولت اسرائیل، حدود 150 اسرائیلی، خارجی و دوتابعیتی توسط حماس به گروگان گرفته شده اند.
فراتر از تلفات انسانی بسیار سنگین، شرکت کنندگان در مورد تأثیری چنین درگیری بر اقتصاد جهانی که در حال حاضر با کمترین نرخ رشد خود در چند دهه اخیر مواجه است به ویژه در برخی مناطقی مانند شمال آفریقا و خاورمیانه هشدار دادند.
برونو لومر، وزیر اقتصاد فرانسه، طی یک نشست مطبوعاتی در مراکش، اذعان کرد: «خطر بزرگ برای اقتصاد جهان ، اکنون تشدید تنشهای ژئوپولیتیک در منطقه خاورمیانه است.
کریستالینا جورجیوا نیز گفت تعیین دقیق تأثیرات جنگ میان اسرائیل و حماس در حال حاضر دشوار است. اما به هر حال صندوق بین المللی پول "وضعیت را بسیار دقیق زیر نظر دارد.
وی گفت: ما شاهد برخی واکنشها در بازار نفت بودهایم اما برای ارزیابی دقیق در این خصوص هنوز خیل زود است.
در جریان ارائه گزارش سالانه صندوق در مورد اقتصاد جهانی در روز سه شنبه، پیر-اولیویه گورینشاس، اقتصاددان ارشد این صندوق، یادآور شد که افزایش 10 دلاری قیمت نفت، در صورت تداوم، می تواند منجر به از دست دادن 15 واحد پایه در رشد اقتصادی جهان شود.
در پی حمله حماس، قیمت نفت در بازار جهانی پنج دلار افزایش یافت، قبل از اینکه روزهای بعد اندکی کاهش یابد. اما پس از انتشار گزارش ماهانه آژانس بینالمللی (IEA)، در روز پنجشنبه دوباره افزایش یافت.
مشکل واقعی برای اقتصاد جهانی این است که این تنشهای جدید به «شوکهای شدید» اضافه شود که اقتصاد جهان از سه سال پیش تاکنون با آن مواجه است. از همه بدتر اینکه این مشکلات و این شوک های جدید به هنجار جدیدی تبدیل شدند و اقتصاد جهان را بیش از پیش متزلزل کنند.
با این حال، تأثیر جنگ میان اسرائیل و حماس بر اقتصاد جهانی تا حد زیادی به مدت زمان درگیری و همچنین دامنه آن بستگی دارد، آنهم در اوضاع و شرایط کنونی که حملات موشکی در دو طرف مرز اسرائیل و لبنان رخ داده است و تل آویو به فرودگاه های دمشق حمله کرده است.
از سوی دیگر، در حالی که شمال آفریقا و خاورمیانه در حال حاضر از پیامدهای اقتصادی جنگ داخلی در سودان رنج می برند، جنگ میان اسرائیل و حماس نیز می تواند برای اقتصاد منطقه بسیار مشخص تر و فوری تر باشد.
در سال 2023، انتظار میرود که این منطقه رشدی کمتر از رشد جهانی را تجربه کند (2% در مقایسه با 3%) قبل از اینکه در سال 2024 به 3.4% افزایش یابد.
مطمئناً افزایش قیمت نفت برای کشورهای تولیدکننده مانند عربستان سعودی که برای متعادل کردن بودجه خود به بشکه ای حداقل 80 دلاری نیاز دارد، مطلوب خواهد بود.
اما در جاهای دیگر تأثیر کاملاً متفاوت خواهد بود، به ویژه برای کشورهایی که در حال حاضر مشکل دارند، مانند مصر، لبنان یا تونس، که در آنها مانورهای بودجه ای کم است و حمایت اضافی از یارانه سوخت تقریباً غیرممکن است.
جمعه ۲۱ مهر ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۱
جنگ غزه و چشم انداز تیره اقتصاد جهان
صندوق بین المللی پول با انتشار گزارشی اعلام کرد حمله غافلگیر کننده گروه فلسطینی حماس در هفتم اکتبر به اسرائیل و آغاز دور تازه درگیریهای مرگبار میان اسرائیل و فلسطینیها ، چشم انداز اقتصاد جهان را تیره کرده است.
اخبار مرتبط