به گزارش اقتصادما به نقل از خبرگزاری صداوسیما، رئیس کل بانک مرکزی در مراسم یکصدسالگی بانک سپه گفت: همه مردم از ابتدای تولد تا لحظه مرگ با نظام بانکی سروکار دارند و نظام بانکی سهم بسیار زیادی در ارایه یک تصویر خوب از نظام اقتصادی کشور دارد.
محمدرضا فرزین با بیان اینکه نظام بانکی با سنین مختلف سروکار دارد و توسعه آن میتواند به توسعه اقتصادی کشور منجر شود، تصریح کرد: مدیران بانک سپه از بزرگان صنعت بانکداری کشور بودند؛ تقریبا این بانکها نقش اساسی در توسعه کشور داشتند؛ عموم نوآوریهایی که در ۱۰۰ سال قبل در کشور بوجود امده عموما از بانکهای ملی و سپه شکل گرفته است. حتی بانک مرکزی هم از درون این بانکها بوجود آمده است.
رئیس کل بانک مرکزی با بیاناینکه بانک سپه در صنایع مختلف نقش افرینی کرده است، افزود: سال ۱۴۰۴ سالی متفاوت در نظام بانکداری خواهد بود، چون قانون برنامه هفتم برنامههایی در دو سال اول برای ما دیده است و مکلف به اجرای آن هستیم.
محمدرضا فرزین افزود: برنامههای مشخصی برای اصلاح نظام بانکی داریم که از همان تعطیلات عید برنامهها را نهایی کردیم و کار یک بانک را بصورت آزمایشی در عید اغاز کردیم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به تامین مالی تولید از نظام بانکی گفت: اگر روشهای تامینمالی را توسعه دهیم قطعا سرمایه گذاری در کشور تقویت میشود؛ طرحی را شروع کردیم که روش تامین مالی هدفمند است؛ اسیب شناسی ها نشان میدهند پول در جای خود نمینشیند و کارایی پول کاهش مییابد یا پول به سمت بنگاههای بزرگ میرود و این باعث میشود بنگاههای کوچک ضعیف شوند و اسیب ببینند، به همین دلیل برنامهای داریم که بصورت هدفمند پول را به بنگاههای کوچک هم برسانیم؛ طرح ازمایشی را برای سه ماه در بانک ملی شروع کردیم.
محمدرضا فرزین ادامه داد: پولی که بابت سرمایه در گردش به بنگاه میدهیم حتما باید منجر به تولید و تامین نیازهای تولیدی بنگاه شود؛ جزییات این طرح را هفته اینده به صورت مفصل توضیح میدهیم.
بهگفته رئیس کل بانک مرکزی ؛ بخش عمدهای از تسهیلات بانکی به بنگاههای بزرگ داده میشود؛ به همین دلیل دفتری برای کنترل تسهیلات واحدهای بزرگ در بانک راه اندازی میشود.
محمدرضا فرزین همچنین به تخصصی کردن بانکها و تقسیم آنها به ۶ گروه طبق برنامه هفتم اشاره و تصریح کرد: بانکها یا باید تخصصی شوند یا تجاری یا قرض الحسنه و یا مسکن شوند که البته الانعموم بانکها همه کاری را انجام میدهند و رقابت گستردهای به ویژه در سود بانکی هستند که امسال اساسنامهها را تدوین میکنیم و تا دو سه سال امیدواریم هر بانکیرا در جایگاه تخصصی خود بنشانیم.
رئیس کل بانک مرکزی به بنگاه داری بانکها اشاره کرد و گفت: بانکهای مختلف وظایف خاص خود را باید داشته باشند و در حوزه تحصصی خود باید کارشان را انجام دهند؛ بانک باید بنگاه را خلق و واگذار کند نه اینکه بنگاه را اداره کند. هر بانکی باید در جایگاه خود کار کند؛ بانکهای قرض الحسنه باید رشد کنند و هدفمان توسعه این فرهنگ است نه محدودیت آن.
محمدرضا فرزین به کفایت سرمایه بانکها اشاره کرد و گفت: الان بانک سپه هم همین مشکل را دارد؛ ۳۳۰ همت مجموع سرمایه بانکها بوده است؛ کفایت سرمایه بانکها عملا منفی بوده است، حتی اگر تمام تحریمها حل شود با این صورتهای مالی اصلا هیچ کاری ممکن نیست؛ بانکها باید از نظر سلامت مالی آماده همکاری با بانکهای دنیا باشند.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: ناترازی نظام بانکی ناشی از ورشکستگی نیست بلکه دارایی موجود است ولی نقدینگی لازم را ندارد. همه بانکها را مجبور به افزایش سرمایه کردیم؛ حداقل سرمایه بانک باید ۲۰ همت باشد و زیر ۲۰ همت دیگر بانکی را نخواهیم داشت. ۱۱ بانک داشتیم که کفایت سرمایه ۸ و بالای ۸ بود که امسال به ۱۶ میرسد؛ ۹ بانک کفایت سرمایه منفی دارد؛ مابقی زیر ۸ هست.
خروج از بنگاهداری را حتما در بانک مرکزی اجرا خواهیم کرد
رئیس کل بانک مرکزی گفت: بانکها نباید درگیر مدیریت بانکها شوند و باید بنگاهها را واگذار کنند
محمدرضا فرزین افزود: بانکها باید اهتمامجدی برای خروج از بنگاههایی که مربوط به وظایف شان نیست داشته باشند و نباید در عملیات دیگری ورود کنند و خودشان درگیر مدیریت بنگاه شوند؛ باید بنگاه را واگذار کنند و امسال حتما این کار تشدید می شود.
رئیس کل بانک مرکزی درباره اضافه برداشت نظام بانکی گفت: اگر وارد ریشه شویم بخشی ناشی از مطالبات از دولت است؛ هرچه تحریمتشدید شد تامین مالی دولت از بانکها افزایش یافت؛ چندین سال است که مجلس تامین مالی اجتماعی کشور را به دوش نظام بانکی انداخته است، مثل وام ازدواج؛ فشار تامین مالی در نظام بانکی رفته بالا که بخشی منجر به افزایش اضافه برداشت شده است؛ امسال حداقل ۲۰۰ همت از اضافه برداشت نظام بانکی را کم میکنیم.
محمدرضا فرزین تاکید کرد: بانکها ورشکسته نیستند ولی مشکل ناترازی نقدینگی دارند که این مشکل باید حل شود؛ بانکها را نباید با تصویر منفی نشان دهیم؛ برای بانک سپه هم برنامههای اصلاحی داریم که اجرا میکنیم.
رئیس کل بانک مرکزی درباره پولشویی هم گفت: ۲۷۰۰ همت تراکنش مربوط به اشخاص مظنون به پولشویی را رصد کردیم و با انها برخورد کردیم؛ منشا بسیاری از پولشوییها می تواند از طریق نظام بانکی باشد، به همین دلیل سختگیریهای ما در این بخش از سال قبل افزایش یافته است.
محمدرضا فرزین با بیان اینکه باید به افراد مظنون به پولشویی حساس شد؛ تصریح کرد: امسال هم با همت همکاران نظام بانکی این کار را تقویت میکنیم.
افزایش سرمایه ۲۰۰ همتی بانکهای دولتی در سال ۱۴۰۴
رئیس کل بانک مرکزی همچنین خواستار اجرایی شدن افزایش سرمایه ۲۰۰ همتی بانکهای دولتی شد و گفت: ما هم اگر ببینیم دولت افزایش سرمایه نمیدهد از محل سود خودمان کمک میکنیم تا بانکهای دولتی افزایش سرمایه بدهد؛ اما توانایی حل مشکل کفایت سرمایه بانکهای دولتی را داریم؛ دولت نباید هزینههای خود را به بانکها تحمیل کند.
محمدرضا فرزین درباره صورتهای مالی بانک سپه گفت:این بانک ۲۲۶ همت مطالبات از دولت دارد؛ ۸۵ همت زیان انباشته و ۲۰۲ هزار اضافه برداشت دارد. بخش عمده اضافه برداشت بانک سپه به علت مطالبات از حاکمیت و دولت است؛ دولت باید تعیین تکلیف کند. دولت یا میتواند بانکداری کند یا نه! نمیشود که دولت بانکداری کند و انتظار تامین نیازهایش را داشته باشد بدون اینکه پولی بیاورد؛ دولت هم باید مانند بخش خصوص متعهد به افزایش سرمایه باشد.
- علی جباری در نشست بررسی ابعاد حادثه بندرشهید رجایی مطرح کرد؛ بیمه ایران ایستاده در کنار ملت ایران
- امکان خرید با کالابرگهای الکترونیکی در میادین میوه و تره بار
- هلدینگ تخصصی انرژی تجدیدپذیر با مشارکت گروه مپنا و بانکهای ملت و تجارت تاسیس میشود
- با حضور مدیرعامل بیمه البرز در استان هرمزگان؛ پرداخت خسارت ها آغاز شد
- افزایش ۱۳ هزار واحدی شاخص هموزن
- بخشودگی جرایم دیرکرد بیمه نامههای شخص ثالث