به گزارش اقتصادما ، محمدصادق غزنوی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما در خصوص روشهای تامین مالی شرکتها اظهار کرد: شرکتها برای اجرای پروژههای خود نیازمند تأمین مالی هستند که عمدتاً از سه منبع انجام میشود؛ یکی منابع شخصی و دیگری منابع بانکی و بازار سرمایه است. منابع بانکی بهدلیل ماهیت وامدهی و تعهد بازپرداخت مشخص، همیشه با چالشهایی همراه است. در بازار سرمایه، ابزارهای مختلفی وجود دارد که برخی شباهت به وام دارند، اما مهمترین ویژگی بازار سهام این است که سرمایهگذار بهعنوان شریک وارد شرکت میشود و به جای بازپرداخت مبلغ معین، در سود و زیان شرکت سهیم است؛ این ویژگی میتواند کمک بزرگی به تولید و توسعه شرکتها باشد.
معاون عملیات فرابورس در خصوص روشهای تامین مالی از مسیر بازار فرابورس اظهار کرد: یکی از مهمترین روشهای تأمین مالی، عرضه اولیه سهام شرکتهاست که میتواند به اشکال مختلفی انجام شود. در روش عرضه اولیه، سهامدار عمده سهام خود را در بازار عرضه میکند و منابع مالی جذب میکند. روش دیگری هم وجود دارد که از طریق پذیرهنویسی سلب حق تقدم انجام میشود؛ در این روش منابع مستقیماً وارد شرکت میشود. در واقع در روش اول منابع به سهامدار عمده تعلق میگیرد و در روش دوم شرکت مستقیماً تأمین مالی میشود تا اهداف توسعهای خود را پیش ببرد.
غزنوی در ادامه بیان کرد: روش دیگر تأمین مالی، انتشار اوراق بدهی است که تفاوتهایی با عرضه اولیه و افزایش سرمایه دارد. در انتشار اوراق، شرکت به یک نهاد مالی مراجعه میکند و نهاد مالی پس از بررسی درخواست، آن را به سازمان بورس ارائه میدهد. نرخ سود اوراق از پیش تعیین میشود و نسبت به بازار تعیین شده و غالباً نرخ بالاتری نسبت به اسناد خزانه اسلامی (اخزا) دارد. هم اکنون نرخ اخزا حدود ۳۴ درصد است و نرخ اوراق شرکتی بسته به ریسک شرکت معمولاً ۳ تا ۵ درصد بالاتر است. سررسید اوراق نیز بسته به نیاز شرکت، یک تا چهار سال تعیین میشود.
غزنوی در خصوص روش تامین مالی از طریق افزایش سرمایه از محل سلب حق تقدم اظهار کرد: در روش افزایش سرمایه از محل سلب حق تقدم، حق تقدم خرید سهام از سهامداران فعلی سلب میشود و سرمایهگذاران جدید میتوانند وارد شرکت شوند. در این فرآیند، سرمایهگذار جدید مبلغی بیشتر از ارزش اسمی سهم (۱۰۰ تومان) به شرکت پرداخت میکند و مابهالتفاوت این مبلغ بهعنوان صرف سهام تلقی شده و در قالب سهام جایزه به سهامداران قبلی اختصاص مییابد تا نسبتهای سهامداری آنها تغییر چشمگیری نکند.
معاون عملیات فرابورس در ادامه بیان کرد: سودآوری سرمایهگذاران در این روش بستگی به عملکرد آتی شرکت دارد که بر مبنای پروژهها و طرحهای توجیهی ارائه شده قابل پیشبینی است. لازم به ذکر است که تا زمان ثبت افزایش سرمایه، معاملات سهام متوقف است و پس از ثبت، سهام جدید قابل معامله خواهد شد.
غزنوی در پاسخ به این پرسش که چند شرکت امسال از مسیر فرابورس تامین مالی میشوند؟ گفت: امسال فرابورس عرضه اولیه یک شرکت و پذیرهنویسی سلب حق تقدم یک شرکت پروژهای را انجام داده که ارزش تأمین مالی این پروژه بالغ بر ۱۲۰۰ میلیارد تومان است. سال گذشته نیز ۱۷ نماد عرضه اولیه شدند که هر عرضه اولیه تأمین مالی مناسبی برای سهامداران ایجاد کرد و در ادامه با رشد معاملات ثانویه، تأمین مالی بیشتری نیز از این محل امکانپذیر شد.
او در ادامه بیان کرد: یکی از عوامل مهم در رونق عرضههای اولیه، وضعیت کلی بازار سرمایه است. هرچه ارزش معاملات بالاتر و وضعیت بازار بهتر باشد، انگیزه شرکتها برای ورود و تأمین مالی از طریق عرضه اولیه بیشتر میشود؛ ما نیز در فرابورس به دنبال این هدف هستیم. یکی از دستاوردهای مهم سال ۱۴۰۳ این بود که توانستیم در ماههای آبان و آذر بهطور متوسط هر هفته یک عرضه اولیه یا گشایش نماد داشته باشیم.
معاون عملیات فرابورس افزود: در ماههای آتی، چندین شرکت آماده عرضه اولیه هستند، از جمله شرکت «نان رضوی» و یک شرکت فعال در حوزه انفورماتیک و زیرساختهای شبکه شاپرک، شرکتهایی که در پایان سال ۱۴۰۳ درج شدند، همگی پتانسیل عرضه اولیه را دارند.